Tips og råd

Hver dag registreres det ca 200 vannskader i norske boliger, og i gjennomsnitt vil alle boliger oppleve en vannskade hvert 20 år. Hvert år koster disse vannskadene samfunnet flere milliarder kroner. Her vil dere finne noen enkle råd, slik at du kan sikre deg best mulig mot vannskader.

Tips og råd

Noe å tenke på

Forventet levetid for vann og avløpsledninger er vanligvis vesentlig kortere enn levetiden til resten av boligen. Da vann og avløpsledninger ofte ligger skjult i bygningen, venter man med vedlikehold og utskiftning til det skjer en skade.

Forsikringsselskapene dekker kun plutselig og uforutsett skade. Skader pga. feil konstruksjon og dårlig vedlikehold dekkes ikke av forsikringen. De fleste og største vannskadene oppstår når beboerne ikke er til stede i bygningen. Ved å stenge boligens hovedstoppekran før du drar, er du garantert å komme tilbake til et tørt hjem etter ferien.

Frostskader

Kalde vintre kan medføre frostskader på vannledninger og varmeanlegg. Det kan bli dyrt å spare! Hold alle rom varme nok, enten du er hjemme eller borte. Minimum 10 oC i boligareal, over 3 oC i kjeller. Husk å stenge ventilasjonsluker der hvor vannledninger er utsatt for trekk. Husk også på at radiatorer ikke er helt avslått der vinduer står åpne. (For eksempel soverom)

Dersom uhellet er ute, steng hovedkranen. Heving av romtemperaturen er ofte den enkleste metoden for å tine frosne rør. Etter opptining åpnes hovedkranen forsiktig mens rørene kontrolleres for eventuelle lekkasjer. Hårføner og vifteovn kan brukes ved å rette luftstrømmen mot rørene. Konsentrert oppvarming må skje under tilsyn. Husk brannfaren i rotete og støvete rom, og at bruk av åpen flamme som f.eks propanbrenner ikke er tillatt.

NB! Husk å stenge hagekran ”før kulda setter inn”.

Vannskader på kjøkken

Oppvaskmaskiner, vaskemaskiner og beredere på kjøkken er en stor årsak til lekkasjer. Derfor bør alltid vanntilførselen til oppvask- og vaskemaskiner stenges etter bruk. Avstegingskran bør være lett tilgjengelig for eksempel på kjøkkenarmaturer slik at den åpnes og stenges ved bruk. De fleste oppvaskmaskiner har innbygget slangebruddventil, vaskemaskiner derimot har sjeldent dette. Det bør derfor monteres slangebruddventil i de tilfeller der dette ikke følger med maskinen.

En annen løsning er elektronisk lekkasjevarsler med fuktsensor som overvåker kontinuerlig. Denne stenger av vanntilførselen ved hjelp av en magnetventil som for eksempel monteres inne i kjøkkenbenken eller ved hovedkranen. Ved unormal fuktighet gis det beskjed til en styringssentral som igjen stenger magnetventilen.

Vannskader i våtrom

Badet blir et stadig viktigere rom for folk flest og bruksendringer gir flere vannskader. Det er ikke å ta for hardt i ved å anslå at bruken av boligens baderom er tidoblet siden 1960 tallet. Badeaktiviteten har økt og innendørs klestørking belaster våtrommene ytterligere. Konsekvensen er at fliser, fuger og støpte gulv over gulvmembranen er mer eller mindre kontinuerlig fuktige. Dette medfører at vann- og fuktbelastningen på våtrommene blir svært stor, og det blir heller ikke tid til nødvendige opptørkingsperioder.
Mange har også fjernet dusjkabinett og badekar, og dusjer direkte på gulv og vegger. Det er derfor ekstra viktig at gulv og vegger er tette. Benytt derfor fagfolk ved rehabilitering – Vi gir deg et godt uforpliktende pristilbud på forhånd!

Det er også viktig at alle sluk og avløp gir vannet mulighet til å renne ut. Sørg derfor at sluk og vannlåser rengjøres minst 2 ganger i året. Klær, håndklær og lignende må ikke ligge slik at de kan tette avløp eller sluk, dette gjelder spesielt vaskerommet. Tamponger og bind må ikke kastes i toalettet. Det er ikke bare selve toalettet som kan tette seg, men også avløpsrøret videre, dette kan medføre kostbare reparasjoner.

Ta kontakt med oss for et uforpliktende, og godt pristilbud på jobben – Ikke ta risikoen på å gjøre det selv, eller benytte ufaglærte fagfolk. Hvis det oppstår vannskade risikerer man kraftig avkorting på forsikringen. Det kan bli dyrt. Vi følger den nye TEC 10 forskriften på alle arbeider vi utfører. Benytt autorisert rørlegger og baderomsutstyr av kjent merke og høy kvalitet. Dette er en investering i form av økt trivsel og økt verdi på boligen.

Noe du lurer på?

Ring oss, send e-post eller besøk oss gjerne i butikken om du ønsker mer informasjon om hva vi kan tilby og trenger hjelp til å gjennomføre ditt prosjekt.